Το Νησάκι Σούδα βρίσκεται στην είσοδο του κόλπου της Σούδας. Στη νησίδα αυτή αρχικά υπήρχε μόνο η εκκλησία του Αγίου Νικολάου και γι’ αυτό αρχικά λεγόταν Φραρονήσι, καθώς Φράροι ή Φλώροι είναι οι καθολικοί μοναχοί.

Στο νησάκι Σούδα βρίσκεται η Φορτέτζα, το βενετσιάνικο φρούριο που κτίστηκε το 1571 μ.Χ. με σκοπό τον έλεγχο της εισόδου του κόλπου από τους Ενετούς. Ο οπλισμός του φρουρίου το 1630 ήταν 44 κανόνια διαφόρων διαμετρημάτων και 9.185 μπάλες, ενώ τα τείχη περιέβαλαν όλη την έκταση του. Μια μικρή πόρτα ανάμεσα στους δύο προμαχώνες του φρουρίου οδηγούσε στο χαμηλότερο κομμάτι στο Νησάκι της Σούδας, όπου ήταν το νεκροταφείο και και μια δεξαμενή.

Στην ανατολική πλευρά ήταν οι στρατώνες και μπροστά τους βρίσκονταν τρεις δεξαμενές, αποθήκες, ο κήπος και η εκκλησούλα της Παναγίας La Madonnina, ενώ η πύλη του φρουρίου βρισκόταν στη νοτιοδυτική.

Βορειοδυτικά από το Νησάκι Σούδας ένα άλλο μικρό νησάκι σχεδόν στρογγυλό, ο Λέων, που αναφέρεται στους βενετσιάνικους χάρτες ως «νησί των κουνελιών». Στην αρχαιότητα και τα δύο νησάκια αυτά ονομάζονταν Λευκαί.


Η εκδρομή συνδυάζεται με την εκδρομή "Ταξίδι με πειρατικό  καράβι"